28 augustus 2011

Meer fun met Twitter

Mijn dochter, mijn neefjes en nichtjes, kids uit dorp... sinds kort verschijnen er steeds meer tieners in mijn tijdlijn op Twitter. Hartstikke leuk! Ik lees echter bijna alleen maar over wat ze aan het doen zijn, waar ze naartoe gaan, wat er op tafel komt bij het avondeten en dat ze iets leuk vinden of zich vervelen. Vooral veel eenrichtingsverkeer dus.

Ik sta te popelen ze uit te dagen meer uit Twitter te halen en het ook echt als een sociaal medium te gebruiken. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat het je echt iets oplevert. En omdat ik ervan overtuigd ben dat als je met jongeren in gesprek gaat over de mogelijkheden van internettoepassingen, je een gemakkelijkere ingang creëert om het ook over de risico's te hebben. Daarom verzamel ik nu tips voor meer fun met Twitter.

Dit heb ik tot nu toe bij elkaar bedacht:

  1. Een leuk filmpje gezien op YouTube? Kopieer de link en plak hem in Twitter, zodat je vrienden er ook van kunnen genieten. Tip: met Bit.ly kun je de link inkorten, zodat er meer ruimte overblijft om iets te vertellen over het filmpje. Sommige Twitter-programma's doen dat inkorten automatisch. Je kunt ook andere links delen, bijvoorbeeld naar foto's of websites.
  2. Twijfel je ergens over of heb je een vraag, laat dan je vrienden meedenken! Zal ik dit T-shirt of dat vestje aandoen voor het feest? Welke bioscoopfilm moet ik zeker eens gaan bekijken?
  3. Gebruik de zoekfunctie van Twitter om het laatste nieuws te ontdekken over je woonplaats, je favoriete artiest of meningen over het programma dat je aan het bekijken bent. Gebruik het # om betere zoekresultaten te krijgen.
  4. Doe samen iets creatiefs met Twitter. Maak een estafetteverhaal, waarbij je om de beurt een stukje van 140 tekens schrijft. Laat anderen jouw mop afmaken: 'Er lopen twee chimpansees in de supermarkt. Zegt de een tegen de ander...' Of geef de voorzet voor een leuke Twitter-discussie met  opdrachten als: #ditzouiknooitdurven of #hiermoestikerghardomlachenvandaag.
  5. Stel een vraag met de hashtag #durftevragen. Zoals: hoe voorkom ik een lekke band? Of: wat is een goede smoes als ik te laat op school kom? Misschien krijg je een verrassend antwoord van Twitteraars die je nog niet kent.
Aanvullingen? Ik zie ze graag tegemoet via de reacties op deze blog. De opbrengst zal ik binnenkort verwerken in een prikbordposter op A4-formaat.

Lees ook:

4 opmerkingen:

  1. 6. Reageer eens op #durftevragen vragen als je het antwoord weet en help op ie manier ieman aners die met een vraag zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Twitteridee

    Een woordspelletje zet aan tot creativiteit en je inspireert en leert enorm van elkaar: bijv. twidioom.
    Veel mensen sturen ook stellingen of citaten rond, ook deze kunnen je aan het denken zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Door een boektitel te tweeten kun je andere twitteraars inspireren tot of juist laten informeren over het lezen van het boek.
    Ondertekenen, verzamelen van handtekeningen is ook handig om een actie in te zetten.
    Sommigen zetten een flashmob op door een oproep op twitter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Had ik nu een bericht geplaatst? Nog maar eens:
    http://edudemic.com/2011/09/twitter-in-education/
    Twitter in het onderwijs. Handig voor social media specialisten.
    Wanneer komt een Nederlandse versie? Daar ligt een schone taak.

    BeantwoordenVerwijderen